Συνέντευξη Ανδρέα Γιαννόπουλου στο mononews.gr, “Πώς θα φέρουμε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα”

Πηγή: mononews.gr

Το InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον δημόσιο διάλογο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αποτελώντας το μοναδικό φόρουμ στη χώρα, το οποίο πραγματεύεται αποκλειστικά το θέμα των ξένων επενδύσεων.

Ο ιδρυτής του InvestGR Forum και επικεφαλής της Public Affairs and Networks, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, μίλησε στο mononews για τους στόχους και το περιεχόμενο του 6th InvestGR Forum 2023: Greece, Staying the Course, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου στους καλαίσθητους χώρους του Φουαγιέ Τεχνών, του Ωδείου Αθηνών.

ΕΡ. 1: Γυρνώντας πίσω, στο 2018, όταν ξεκινούσατε το InvestGR Forum, τι θα λέγατε ως προς τη δικαίωση της πρωτοβουλίας σας αυτής;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν τότε σε θέση να προεξοφλήσουμε ούτε τη διάρκεια ζωής ούτε, ακόμη περισσότερο, την επιτυχή διαδρομή αυτής της πρωτοβουλίας μας.

Η ιδέα για ένα φόρουμ ανταλλαγής θέσεων και προτάσεων ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους κρατικούς φορείς και τους ειδικούς πάνω στο θέμα των ξένων επενδύσεων γεννήθηκε από αντίστοιχα ερεθίσματα και πρωτοβουλίες που είχα δει όταν ζούσα και εργαζόμουν στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Φυσικά, ένα φόρουμ σαν το InvestGR δεν αποσκοπεί στο να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτό το κάνουν οι αρμόδιοι φορείς.

Ο στόχος μας ήταν και παραμένει να ενισχύσουμε τον δημόσιο διάλογο ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και, με τη δέουσα μετριοφροσύνη, θεωρώ ότι μάλλον τα καταφέρνουμε καλά.

ΕΡ. 2: Ο τίτλος του 6th InvestGR Forum 2023 είναι αρκετά ευρηματικός: Greece, Staying the Course. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν τον επιλέγατε το περασμένο φθινόπωρο;

Ο τίτλος ενός τέτοιου φόρουμ είναι πάντοτε συμβολικός, με την έννοια ότι καλείται να αποδώσει τη στόχευση και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει εντός και εκτός συνόρων σε ένα ευσύνοπτο και περιεκτικό σλόγκαν.

Το μήνυμα, θα έλεγα ίσως περισσότερο η ευχή και η προσδοκία μας, είναι να παραμείνει «η Ελλάδα εντός τροχιάς», δηλαδή σε μια σταθερή οικονομική πορεία, γεγονός που θα της επιτρέψει να αυξήσει σημαντικά τις ξένες επενδύσεις, με δεδομένο τη σημαντική ακόμη υστέρησή της σε αυτόν τον τομέα.

ΕΡ. 3: Συνήθως, το InvestGR Forum οργανώνεται τον Ιούλιο. Γιατί αλλάξατε φέτος την ημερομηνία στις αρχές Οκτωβρίου;

Η απαγκίστρωση από το σύνηθες ραντεβού μας του Ιουλίου ήταν υποχρεωτική και αυτονόητη λόγω της αβεβαιότητας και της ρευστότητας του ημερολογίου συνεπεία του εκλογικού συστήματος. Ωστόσο, θεωρώ ότι η διεξαγωγή του φόρουμ στις αρχές μιας νέας κυβερνητικής θητείας προσδίδει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον ένθεν κακείθεν, αφού θα δώσει την ευκαιρία για ξεδίπλωμα των θέσεων και προτάσεων όλων των ενδιαφερομένων μερών.

ΕΡ. 4: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την πορεία των ξένων επενδύσεων στη χώρα το επόμενο διάστημα;

Δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας πω, μιας και περιμένω κι εγώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσμονή τα αποτελέσματα της μοναδικής στο είδος της και απολύτως άρτιας έρευνας της ΕΥ «Attractiveness Survey, Greece 2023», η οποία θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ και του InvestGR Forum, στο εναρκτήριο και πλέον εμβληματικό πάνελ.

ΕΡ. 5: Βλέποντας το πρόγραμμα του 6th InvestGR Forum 2023, παρατηρούμε ότι πολλοί σημαντικοί υπουργοί, στα πλέον κορυφαία χαρτοφυλάκια, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, όπως και άλλα σημαντικά δημόσια πρόσωπα της πολιτικής, της επιστήμης, της επιχειρηματικής κοινότητας και των ΜΜΕ. Ομοίως, σημαντικοί θεσμοί, όπως η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΣΕΒ σας προσφέρουν, για μια ακόμη χρονιά, την υποστήριξη και την αιγίδα τους. Πώς προσλαμβάνετε αυτή τη συμμετοχή και στήριξη;

Πράγματι, όλοι όσοι αναφέρατε μας επιδαψιλεύουν μεγάλη τιμή και, για αυτό, τους οφείλουμε τη μέγιστη αναγνώριση και τις πλέον θερμές ευχαριστίες.

Η συμμετοχή τόσων σημαντικών προσωπικοτήτων και η στήριξη εκ μέρους κορυφαίων φορέων προσδίδει ακόμη περισσότερο κύρος και αξιοπιστία στο εγχείρημά μας, αναβιβάζοντας ταυτοχρόνως ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της δικής μας ευθύνης ως οργανωτών.

ΕΡ. 6: Για πρώτη φορά φέτος, το InvestGR Forum θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες. Προς τι αυτή η αλλαγή;

Μας το ζήτησαν συμμετέχοντες σε προηγούμενα fora και το ενστερνιστήκαμε κι εμείς. Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί ότι ήταν αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια και ανάσα τόσο στα διάφορα πάνελ συζήτησης και τις συνεδρίες όσο και στις ευκαιρίες δικτύωσης και επαφών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, έχουμε ήδη σχεδιάσει μια σειρά από καινοτομίες και εκπλήξεις, οι οποίες θα καταστήσουν πιο διαδραστικές και ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις.

ΕΡ. 7: Ποιες θα είναι οι θεματικές του 6th InvestGR Forum 2023;

Οι θεματικές συναρτώνται πάντοτε ευθέως με το πλαίσιο της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Για αυτό, και οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε θέματα όπως η Υγεία, η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση, οι ψηφιακές επενδύσεις και η καινοτομία, η δικαιοσύνη, οι εργασιακές σχέσεις, η εικόνα της χώρας κ.ά.