Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου 1964. Ως κόρη του Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου, η πολιτική αποτέλεσε βίωμα της καθημερινότητας της από τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1987 και στη συνέχεια δούλεψε ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.Από τα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ, ενώ παράλληλα ανέπτυξε πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή, ανέλαβε Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.Το 2002 εξελέγη Υπερ-Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεξελέγη και το 2006. Παράλληλα το 2003 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.).Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεξελέγη βουλευτής και διατέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012. Το Μάρτιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά ανέλαβε τη πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρους της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΥΣΗ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ. Τον Ιανουάριο του 2016 απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του κινήματος Το Ποτάμι, οδήγησε στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του ΚΙΝΗΜΑ-ΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατά την οποία εξελέγη Πρόεδρος τον Νοέμβριου του 2017 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι.