3rd InvestGR Forum 2020: Το νέο εθνικό αφήγημα

Η δεύτερη ημέρα του Β’ Μέρους του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, ξεκίνησε με το πάνελ συζήτησης με θέμα: “Το νέο εθνικό αφήγημα”.

Στο πάνελ, συμμετείχαν οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Παγουλάτος, ενώ συντονιστής ήταν ο Διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝΕΟσις, κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, στην παρέμβασή του ανέφερε: «Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, όπως η πιο πρόσφατη της Microsoft, και επιδιώκουμε να φέρουμε και Έλληνες από το εξωτερικό για να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Ένα πολύ κομβικό σημείο είναι η δυνατότητα απορρόφησης των πόρων που έχουν διατεθεί από την Ε.Ε. και  είναι κρίσιμο η χώρα να ανταποκριθεί στις αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας βραχυπρόθεσμες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, καθόσον αφορά στη Δικαιοσύνη και τις επενδύσεις, ο κ. Πικραμμένος είπε «ότι για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη, πρέπει να κερδηθεί  το στοίχημα της Δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο δεν αρκούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και διάλογος και συναινετικές διαδικασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τη συναίνεση των οποίων θα γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εν τέλει δε, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη αφορά στον ίδιο τον πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του», για να τονίσει «Δεν είναι δυνατόν όλες οι διαφορές για θέματα επενδύσεων να καταλήγουν στα δικαστήρια, αλλά θα πρέπει να τελειώνουν στη δημόσια διοίκηση».

Ο πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ποιο πρέπει να είναι το αφήγημα της χώρας, είπε: «Σε μια Δημοκρατία, το αφήγημα μιας χώρας δεν μπορεί να είναι μονοφωνικό, αλλά θα πρέπει να έχουμε έναν σαφή στόχο και προσανατολισμό. Ενόψει, ειδικότερα, της πανδημίας, της πρόκλησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του δημοσιονομικού μας προβλήματος που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την πανδημία, καθώς και του μεγάλου επενδυτικού κενού, χρειαζόμαστε ένα αφήγημα με οκτώ βασικά χαρακτηριστικά: 1ο Να είναι συμπεριληπτικό, να περιλαμβάνει όλους, με ασφάλεια, προοπτική και καθαρό στόχο για όλους. 2ο Να είναι εγερτήριο, χωρίς λαϊκισμό και δημαγωγία. 3ο Να είναι πρακτικό, όχι διαχειριστικό ούτε ολιγαρκές. 4ο Να είναι φιλόδοξο, όχι μαξιμαλιστικό και ανεύθυνο. 5ο Να είναι ευρείας αποδοχής. 6ο Να αφορά μια νέα κανονικότητα, να λαμβάνει όμως  υπόψη ότι είμαστε μια κοινωνία διακινδύνευσης και κρίσεων. 7ο Να είναι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο, με ποσοτικούς στόχους αλλά και πολιτική δέσμευση και 8ο Να είναι εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς στόχους», για να συμπληρώσει: «Με άλλα λόγια, το αφήγημα αφορά στην οικονομία, αλλά πρέπει να αφορά και στο κράτος, καθώς και στην κοινωνία και το έθνος, με μια ταυτότητα την οποία θα αγκαλιάσει ο τόπος και θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία».

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κα Άννα Διαμαντοπούλου, ανέλυσε πώς η Ελλάδα  μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, λέγοντας: «Ο 21ος αιώνας μπήκε με κρίσεις και καταστροφές. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία και τεράστια εθνική προσπάθεια . Η Ελλάδα, μία χώρα με σπουδαία αλλά δύσκολη γεωγραφική θέση, μεσαίου μεγέθους, χωρίς φυσικούς πόρους, με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μπορεί και πρέπει να μπει μέσα στην πρωτοπορία των χωρών της ψηφιακής εποχής».

Ακολούθως, η κα Διαμαντοπούλου ανέλυσε «τις επιμέρους πολιτικές που συγκροτούν ένα όραμα πρωτοπορίας για τη χώρα και θέτουν τις μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, του παραγωγικού μοντέλου ως προτεραιότητες, για να καταλήξει, λέγοντας : «Η μεγάλη ιδέα της εποχής δεν είναι η κατάκτηση εδαφών, αλλά η κατάκτηση της γνώσης».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής κ. Γιώργος Παγουλάτος, εστίασε από την πλευρά του στο ποια πρέπει να είναι η νέα αφήγηση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό της χώρο μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέροντας:

«Ως μια χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται σε δύσκολη γειτονιά, η Ελλάδα στην επόμενη δεκαετία πρέπει να εμπεδώσει τη θέση της ως εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως και να ενισχύσει τα ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά της ερείσματα και την «ευρωπαϊκή λογική» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει δύσκολους γείτονες, ιδίως με την Τουρκία. Αλλά και να καταστεί η χώρα που θα επεκτείνει και θα εμπεδώσει την Pax Europea στη δύσκολη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» .

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παγουλάτος ανέφερε: «Για να έχει αυτή τη δυνατότητα, πρέπει η Ελλάδα να αναπτύξει την αμυντική αποτρεπτική της δυνατότητα στο αμυντικό και πολιτικοδιπλωματικό πεδίο», για να καταλήξει, λέγοντας: «Η χώρα ήταν πάντα ισχυρότερη όχι όταν κατάφερνε να απομονωθεί οχυρωμένη πίσω από βέτο. Αλλά όταν κατόρθωνε να φτιάξει διακρατικούς συνασπισμούς υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, να εναρμονίζει τις εθνικές μας επιδιώξεις με τις κοινές ευρωπαϊκές, και να συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτών των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών, ενώ σημαντικά ΜΜΕ ήταν Χορηγοί Επικοινωνίας.

Στρατηγικοί Εταίροι του InvestGR Forum είναι οι EY Greece και JTI, ενώ Χορηγοί και Υποστηρικτές του 3rd InvestGR Forum 2020 ήταν οι ABBVIE, BAYER, COCA – COLA, ΕΚΟΜΕ, ENEL GREEN POWER, HELLAS GOLD, HPE, IBI GROUP, INTERAMERICAN, MIRUM, MSD, OTIS, PFIZER, VODAFONE, VOLVO, ACCENSUS, EUROBANK, LIDL, NN.

Το 4th InvestGR Forum 2021: Reforming the Greek Economy θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2021.