Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum): Η ελληνική οικονομία σε θέση να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας

Συνέντευξη στο mononews.gr

H εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων.

Το InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως το μοναδικό forum στην Ελλάδα, το οποίο έχει ως θέμα αποκλειστικά τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Κάθε χρόνο, στα διάφορα πάνελ συζήτησης του forum, συμμετέχουν CEOs σημαντικών ξένων εταιρειών, καθώς και κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι.

Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, μιλά στο mononews.gr για το 5th InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώσατε την ημερομηνία για το 5th InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το 5th InvestGR Forum 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου 2022, στο Grand Hyatt. Παρά τα προβλήματα, τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που πάντοτε ελλοχεύουν, φαίνεται ότι η ελληνική Οικονομία είναι σε θέση να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να ανακάμψει δυναμικά, ξεπερνώντας ίσως και τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Με άλλα λόγια, μια νέα Ελλάδα αναδύεται. Αυτό το κλίμα επιχειρεί να αποτυπώσει και ο τίτλος του 5th InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges.

Ποιος είναι ο στόχος του InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece;

Στόχος του InvestGR Forum είναι να συνεχίσει, για πέμπτη χρονιά ανελλιπώς, να προσφέρει ένα αξιόπιστο, σοβαρό και δομημένο βήμα διαλόγου και ανταλλαγής σκέψεων και προτάσεων πάνω στο πάντοτε επίκαιρο και κρίσιμο για την ανάπτυξη θέμα των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Βρίσκετε ήδη στον πέμπτο χρόνο οργάνωσης του InvestGR Forum. Τι συμπεράσματα έχετε συναγάγει όλα αυτά τα χρόνια; Πιστεύετε ότι βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στη χώρα;

Νομίζω ότι είναι παραπάνω από σαφές ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων και, κυρίως θα έλεγα, στην εμπέδωση ενός απολύτως φιλοεπενδυτικού κλίματος και της πολιτικής σταθερότητας, παράγοντες που είναι καθοριστικοί κατά τη διαδικασία επιλογής και απόφασης ενός επενδυτικού σχεδίου. Αυτό πιστοποιείται, άλλωστε, και από τις πολύ σημαντικές ετήσιες έρευνες της ΕΥ, οι οποίες παρουσιάζονται τα τελευταία δύο χρόνια στο InvestGR Forum.

Τι διαφοροποιεί το InvestGR Forum και ποιο είναι το προφίλ όσων συμμετέχουν σε αυτό;

Διεκδικούμε, βασίμως πιστεύω, ότι το InvestGR Forum είναι το μοναδικό forum, το οποίο πραγματεύεται αποκλειστικώς και μόνον το θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται ότι προσλαμβάνεται ευκρινώς από τις ξένες εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν δυναμικά κάθε χρόνο στα διάφορα πάνελ συζητήσεων, όπου οι επικεφαλής τους συζητούν, μαζί με πολιτικά στελέχη, ειδικούς και πανεπιστημιακούς, θέματα που άπτονται των κλάδων τους.

Ποια θα είναι τα θέματα, στα οποία θα εστιάσει το 5th InvestGR Forum 2022;

Αυτή τη φορά, θα έχουμε πάνελ συζητήσεων, τα οποία θα εστιάσουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τις Πράσινες Επενδύσεις, την Υγεία και τις Υποδομές. Επίσης, σκοπεύουμε, στο τέλος κάθε πάνελ όπου θα συμμετέχουν επικεφαλής ξένων εταιρειών, να δώσουμε τη δυνατότητα σε επικεφαλής ελληνικών διεθνών εταιρειών να δώσουν τη δική τους οπτική γωνία πάνω στο κάθε θέμα συζήτησης.

Πριν από λίγες ημέρες, οργανώσατε την 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK. Υπότιτλος της Διάσκεψης ήταν “Making Greece the Investment Place to Be”. Πώς συνδέονται αυτές οι δύο πρωτοβουλίες σας;

Πράγματι, πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, στην οποία συμμετείχαν 50 Έλληνες – ανώτερα στελέχη που εργάζονται σε 40 και πλέον μεγάλες εταιρείες, σε 12 χώρες του Κόσμου. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και, κυρίως, χρήσιμη Διάσκεψη, όπου τα στελέχη αυτά μοιράστηκαν, με δομημένο και συγκεκριμένο τρόπο, προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στον δημόσιο διάλογο για το πώς μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός ή, ακριβέστερα, ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός.